A megelőzés alapvető fontosságú!                                                                                              

Megelőzés - egészségA fül-orr-gégészeti szűrés jelentősége 

A rendszeresen elvégzett fül-orr-gégészeti szűrés alapvető része a megelőző egészségügyi ellátásnak. 
A leggyakrabban kizárandó, illetve ellenőrizendő elváltozások, panaszok között említhetők a daganatos megbetegedések, a szénanátha, a hallószervvel kapcsolatos eltérések, a reflux, a gócbetegségek és például a horkolás is.

Fül-orr-gégészeti rákszűrés

Sajnos, sok daganat a kezdeti időben nem okoz panaszt, így a betegek késve érkezhetnek az orvoshoz. A fül-orr-gégészeti rákszűrésre már akkor jó sort keríteni, amikor még nincsenek tünetek, és a nemzetközi ajánlásokat betartva célszerű az időnkénti ismétlés. Különösen fontos a rendszeres, évenkénti ellenőrzés a dohányzók, a rendszeresen alkoholt fogyasztók számára. Magyarország 100000 lakosra vetítve az elsők között áll a világon a gégerák tekintetében, a garati (alsó, valamint középső szakasz) rák vonatkozásában pedig szinte az első.

A légúti allergiások fül-orr-gégészeti szűrése

A lakosság közel 30%-át érintő szénanátha a leggyakoribb allergiás megbetegedés. Nagyon fontos az éves fül-orr-gégészeti kontroll, ki kell zárni az esetlegesen társuló és más kezelést is igénylő betegségeket /pl. orrpolip, orrsövényferdülés, daganatos elváltozás, túltengő orrkagyló/.

 A hallószervi eltérésekkel kapcsolatos fül-orr-gégészeti szűrés

A civilizációs ártalmak, a megnövekedett zajterhelés, a stressz, a helytelen táplálkozás okozta érelváltozások miatt emelkedik a hallószervi betegek, a fülzúgásban szenvedők, a hallókészüléket viselők száma. Éves fül-orr-gégészeti szűrésük javasolt.

 A reflux betegség fül-orr-gégészeti szűrése

A civilizációs problémák között megemlíthető a fül-orr-gégészeti vonatkozásban előtérbe kerülő reflux betegség is. Igen gyakori a felnőtt lakosság körében, de gyermekkorban sem ritka jelenség. A gyomor-nyelőcső reflux esetén a gyomortartalom a nyelőcsőbe és akár a szájüregbe, a légutakba jut, ahol elváltozásokat hozhat létre. A betegség felismerésében nehézséget jelenthet, hogy sokszor nem feltétlenül a nyelőcsövet érintő tünetek dominálnak, ezért is alapvető a fül-orr-gégész szerepe a betegség kivizsgálása, illetve követése során.

A fül-orr-gégészeti góckeresés

A fül-orr-gégészeti szűrés témájának a teljesség igénye nélküli áttekintése során érdemes beszélni a góckeresésről. Az ún. „gócügyek” – például az ízületek, a szív, a húgy-ivari szervek gyulladásai, akár még a termékenységi zavarok is, a hajhullás, a köhögés, a testhőmérséklet tartós eltérései, a bőrelváltozások – esetén a fogorvos mellett a leggyakrabban a fül-orr-gégészhez küldik a beteget az esetleges gócpont kizárása céljából.

A horkolással kapcsolatos fül-orr-gégészeti szűrés 

Rendszeres horkolás esetén - különös tekintettel a már ismert magas vérnyomású egyének, szív- és agyérrendszeri betegek, túlsúlyos személyek körében - a horkolással kapcsolatos fül-orr-gégészeti szűrés és az esetleges további alvásdiagnosztikai vizsgálat alapvető fontosságú. A rendszeres horkolás komoly betegség, alvásfüggő légzészavar tünete lehet. Erre erőteljes horkolással járó alvás alatti légzéskimaradások, reggeli fejfájás, nappali fáradékonyság, szexuális vágy csökkenése esetén is érdemes gondolni. A légzésmegszűnések alatti alacsony oxigénszint hosszú távon szív-, tüdőbetegséghez, magas vérnyomáshoz, memóriazavarhoz, potenciazavarhoz, sőt hirtelen halálhoz is vezethet. Az alvásfüggő légzészavarnak fül-orr-gégészeti területen jelentkező szűkület /pl. túltengő mandulák, túl nagy nyelvgyök, lágyszájpad, nyelvcsap, illetve elhízás miatti nyaki szövettöbblet/ is állhat a hátterében. Az orrban lévő eltérések szintén fokozhatják az állapot súlyosságát.

„Ha nem szánunk időt arra, hogy irányítsuk az életünket, az élet fog irányítani bennünket.” /Julio Melara/