Új eljárás a szénanátha kezelésére                                                                                         

Virág - Szénanátha fénykezeléseA szénanátha vagy más néven allergiás rhinitis a leggyakoribb allergiás megbetegedés, a népesség 20–30%-át érinti.

Nagyon fontos — főleg azoknál, akiknél első ízben jelentkeznek az allergia tünetei — az allergológiai és a fül-orr-gégészeti kivizsgálás. Ki kell zárni az egyéb betegségeket: látható-e esetleg például orrpolip, nagyfokú orrsövényferdülés, túltengő orrkagyló, daganatos elváltozás.

A leggyakoribb orvosi kezelést a szájon át szedett, valamint az orrban alkalmazott lokális allergia elleni készítmények használata jelenti, melyek számos esetben igen hatékonynak bizonyulnak. Vannak azonban a klasszikus allergia elleni terápiára alig vagy nem reagáló betegek is. Egyre többen jönnek olyan kéréssel, hogy nem akarnak gyógyszert szedni, el akarják kerülni az egyes gyógyszerek esetleges álmosító vagy egyéb mellékhatását. A terhes és a szoptató kismamáknak pedig köztudottan mellőzniük kell a gyógyszereket. Ezekben az esetekben különösen, de a többi allergiás betegnél kombináltan, a gyógyszeres kezelést kiegészítve, nagyszerű lehetőség az új magyar találmány, a fényterápiás eljárás.

A fényterápia során nagyintenzitású, összetett fénnyel az orrnyálkahártyán történik a kezelés, az allergiás tünetekért felelős sejtek működésében jönnek létre olyan változások, amelyek következtében jelentősen csökkennek a beteg tünetei. Fájdalmatlan, pár percig tartó beavatkozás, ami a beteg állapotától, az esetleges kombinált kezeléstől függően átlagosan 4–6 alkalommal végzendő. A fényterápia ritka mellékhatása lehet az orrnyálkahártya kiszáradása, ami a megfelelő orrolaj használatával megelőzhető.

A fényterápiás kezelést követően a legnagyobb arányú az elhanyagolható erősségű panasszal bírók száma, illetve a szinte tünetmentes személy. Az eleve igen súlyos esetekben, kombinált kezelést alkalmazva hatékonyan segít a szenvedőkön. Összességében az orvos és elsőként a beteg megelégedésére szolgál. Magyarországon már több ezer betegnél alkalmazták sikeresen a fénykezelést, mely a szénanátha kezelő centrumokban elérhető a páciensek számára.